Ga je voor zonnepanelen, kies dan PVT
Het plaatsen van zonnepanelen is vaak het eerste waar je aan denkt als je kiest voor duurzame energie. Omdat de meeste energie wordt verbruikt in de vorm van warmte, wordt vaak ook een zonneboiler overwogen. Probleem is dan dat die weer extra plaats inneemt op het dak. Met PVT is dat dilemma voorbij, deze zonnepanelen kun je direct ook als primaire bron voor warm tapwater gebruiken. Primaire bron betekent dat doorgaans nog wel de gas-combiketel of een elektrische heater moet worden bijgeschakeld als de zomer weer voorbij is.
De PVT waar het hier om gaat levert doorgaans een watertemperatuur van 20-50 graden. Zomers is dat genoeg om gewoon als zonneboiler te worden gebruikt, maar het bijzondere zit er in dat het PVT paneel als de zomer weer voorbij is nog steeds voldoende warm water levert om als bron te worden gebruikt door een warmtepomp. Het gaat dan om een zogenaamde 'water/water-warmtepomp'. Anders dan een 'lucht/water-warmtepomp' heeft die geen 'buitendeel'. Dat is zo'n ventilatorkast net als bij een airco die nogal herrie maakt, waardoor het vaak lastig is om er een geschikt plekje voor te vinden. De w/w-warmtepomp is een eenvoudiger apparaat en daarom ook veel goedkoper. Je kunt hem gewoon binnen zetten.
Zo'n w/w-warmtepomp wordt ook gebruikt in zogeheten WKO-systemen, waar water uit de bodem wordt gebruikt om de warmte aan te onttrekken. Dat kunnen heel dure systemen zijn waar het grondwater op grote diepte wordt aangeboord. Of goedkopere systemen waar gebruik wordt gemaakt van een bodemlus of warmtekorf, maar die nemen dan weer heel veel ruimte in. Met PVT combineer je die goedkope w/w-warmtepomp eenvoudig met het zonneboiler gedeelte van de zonnepanelen. Er zijn geen dure boringen nodig, de hele tuin hoeft niet te worden afgegraven en je hoeft geen apparatuur op te hangen dat geluidshinder kan opleveren voor jou of de buren.
Energetisch is er een enorm voordeel. De temperatuur uit de PVT-panelen is doorgaans ruim 2 x zo hoog als water dat je uit de bodem zou gebruiken als bron voor de warmtepomp. Om daarvan dezelfde afgifte temperatuur te maken voor verwarming van radiatoren of tapwater, zeg 55 graden, is dus maar half zoveel stroom nodig.
Nu was het al bekend dat w/w-warmtepompen veel minder stroom verbruiken dan l/w-warmtepompen, maar door de combinatie met de relatief warme PVT wordt het voordeel nog veel groter. Ook op bewolkte dagen loopt de warmte van PVT al snel op tot ruim 20 graden. Natuurlijk, als het gedurende langere tijd en daarmee bedoelen we een flink aantal dagen achter elkaar, het echt stevig blijft vriezen en het nauwelijks zonnig is, dan loopt de capaciteit van PVT terug en komt er een grens in zicht. Dan moet een ander apparaat bijspringen. Dat kan gewoon het elektrisch element zijn in de boiler. Als het echt behoorlijk vriest is dat niet duurder dan een l/w-warmtepomp, maar wel veel eenvoudiger.
Voor dergelijke extreme situaties zou het ook een optie zijn om aan te sluiten op een bron, zoals een WKO of warmtekorf. Dan kan de hele zomer het overschot aan warmte worden opgeslagen en kan hartje winter de w/w-warmtepomp daar gewoon zuinig op doordraaien. Er is ook een hele nieuwe ontwikkeling op komst: 'Warmtenet 5.0' Dat is een warmtenet op hele lage temperatuur, zeg 20 graden en dus ideaal om met PVT op aan te sluiten, wat functioneert als een soort accu voor de buurt. In Engeland, Sweden en Duitsland is dit bekend onder de naam Ectogrid. Hoe dat allemaal met elkaar samenwerkt lees je terug in het schema en zie je in de Youtube film.